Povodňová situácia pod Tatrami a na Spiši sa mierne stabilizovala

19.05.2010 Stará Ľubovňa

Spišská Nová Ves/Kežmarok/Stará Ľubovňa 19. mája (TASR) – Povodňová situácia sa pod Tatrami a na Spiši mierne stabilizovala, mimoriadna situácia ešte stále platí v územnom obvode mesta Spišská Nová Ves.
Tu je v niektorých obciach naďalej vyhlásený druhý a tretí stupeň povodňovej aktivity (SPA). Vedúci odboru krízového riadenia Viliam Štubňa pre TASR uviedol, že rieka Hornád sa pohybuje okolo brehovej čiary, ale hladina je stabilizovaná.
\"Najhoršie je to v obci Matejovce nad Hornádom, kde voda podmýva most, na tom sa pracuje, ohrozený je tiež most v meste Gelnica. V Žakarovciach bola podmytá štátna cesta, jediná prístupová, obec na tom pracovala dva dni, je to stabilizované, \" priblížil Štubňa. V týchto lokalitách stále platí 3. SPA. Hladina Hnilca sa tiež pohybuje na úrovni brehovej čiary, podľa Štubňu nejde o nič dramatické.
Upokojuje sa situácia na vodnom diele Palcmanská Maša, na ktorom bola v pondelok hladina na maximálnej miere. V priebehu utorka (18.5. ) klesla na 10 centimetrov pod maximálnu možnú mieru. \"Dnes ráno dokonca 11 centimetrov a je trochu zastabilizovaný prítok do tohto vodného diela, situácia nie je ani tu dramatická, \" uviedol Štubňa. Verí, že pokiaľ sa príliš nezhorší počasie a nebude opäť liať, tak by sa bez väčších problémov malo pokračovať na odstraňovaní škôd.
Situácia sa oproti utorku nezmenila v Kežmarskom okrese, naďalej trvá 3. SPA v ôsmich obciach. \"Máme to pod kontrolou, ale problémy spôsobujú zosuvy pôdy v Lechnici, Jezersku a Osturni, kde sú ohrozené rekreačné domy a jeden rodinný dom, \" priblížil situáciu prednosta Obvodného úradu životného prostredia (OÚŽP) v Kežmarku Ján Trop. Okrem toho sa opravuje aj most v Podhoranoch. Pracuje sa takmer všade, pričom správa povodia sa naďalej snaží navážať kamene tam, kde sa dá, aby sa toky odrážali od príbytkov.
Trop nepredpokladá, že v priebehu dnešného dňa by sa situácia na Zamagurí mohla zmeniť, stále tu prší a pôda je premočená. \"Nevieme, kde nám to môže udrieť, takže musíme ten tretí stupeň držať, \" zhodnotil.
Situácia sa mierne upokojila v okrese Stará Ľubovňa, tu je 3. SPA vyhlásený už len v dvoch obciach, a to Mníšek nad Popradom a Lesnica. V priebehu utorka boli odhlásené 3. SPA v štyroch obciach. Podľa prednostu OÚŽP v Starej Ľubovni Ladislava Poláka je zaznamenaný všeobecný pokles vodných hladín na tokoch v okrese, na rieke Poprad už hladina nedosahuje ani 1. SPA. \"Je potrebné ešte urobiť zabezpečovacie práce, pretože tie škody ešte nie sú celkom odstránené, \" priblížil situáciu Polák.
Treba podľa neho počítať s tým, že okolitá krajina je nasýtená vodou, takže v prípade ďalších zrážok sa to okamžite prejaví na stúpaní vodných hladín. \"Tá predpoveď je taká, že počasie by sa malo v rámci nášho okresu ustáliť v najbližších dňoch, neočakávame intenzívne zrážky, \" uzavrel prednosta.
 

Vyberte región